Főoldal > Virtualizáció > Virtualizációs szoftverek > VMware vSphere

A VMware vSphere platform bemutatása

A VMware vSphere platform nyújtotta egyedülálló virtuális infrastruktúrára bármely vállalat nagy biztonsággal építheti saját IT környezetét. A VMware vSphere-nek köszönhetően az informatikai rendszerek rugalmasan alakíthatókká válnak és példa nélküli magas rendelkezésre állást élveznek.
A több mint 170 000 ügyfél által használt - köztük a Fortune Global 100-as lista összes vállalata - és évtizednyi tapasztalaton alapuló VMware vSphere a kompromisszumok nélküli IT infrastruktúra alapját jelenti.
 
A vSphere platform jellemzői
 
  • Optimalizált erőforrás kiaknázás - az átlagosan alacsony kiterhelésű (és emiatt drága) kiszolgálópark a vSphere használatával ideális adatközponttá válhat, akár 80%-os átlagos kihasználással. A vSphere megmutatja mire is képesek a modern hardverek.
 
  • Jelentősen csökkenő informatikai költségek - minden egyes a vSphere-en futó alkalmazás a kiemelkedő arányú konszolidációnak köszönhetően 20-30%-kal olcsóbban működtethető.
  • Rugalmasság és kontroll - a vSphere rugalmasan illeszkedik a vállalat igényeihez, anélkül, hogy ez csökkentené az infrastruktúra biztonságát.
 
  • „Zero Touch" infrastruktúra - a vSphere terhelésszabályozó mechanizmusának és magas rendelkezésre állást biztosító motorjának előnyeit minden fontos vállalati alkalmazás élvezi, akár a nehézkes és folyamatos emberi adminisztráció nélkül is.
 
  • A választás szabadsága - a mindenki által hozzáférhető API-kon keresztül a vSphere tudása egyszerűen bővíthető és bármilyen technológiai megoldáshoz illeszthető.
 

Az informatika kihívásai a vállalat kihívásai is


Napjaink technológiavezérelt környezetében a vállalatok sok esetben az informatikai rendszerek működésétől függnek. Számos szervezetnél azonban az IT környezet túl merev, nehezen megújítható és költséges. Emiatt az IT infrastruktúra sokszor képtelen felvenni a ritmust  vállalat üzletvitelének változásaival.

Az informatikai rendszereknél sokszor az üzemeltetési feladatok sokasága és nehézségei nem teszik lehetővé az innovatív megoldások bevezetését, vagy a vállalat stratégiai változásainak dinamikus követését. Egy korszerű IT környezet egyszerre kell hogy megfeleljen a felhasználók növekvő elvárásainak és a vezetés költséghatékonyságra törekvő elképzeléseinek. Ezen célok egy merev információtechnológiai környezetben elérhetetlenek.

Felhő alapú IT: az informatika új modellje


Az informatikai szolgáltatások új modellje, a felhő alapú számítástechnika. Ez a megoldás lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy kiszolgáló rendszereik futtatását  akár saját infrastruktúra nélkül is megvalósíthassák.

A felhő alapú számítástechnika az informatikai erőforrások hatékony szervezésével olyan igény szerinti és önfelügyelő virtuális infrastruktúrát hoz létre, amely dinamikusan alkalmazkodik a mindenkori kihívásokhoz. Ez a megoldás kiemeli az alkalmazásokat az alattuk lévő hardver-infrastruktúrából, így az informatikai szervezetek a vállalati igényekre és a stratégiai innovációra összpontosíthatnak. 

vSphere - a bárki által elérhető felhő-rendszer


A VMware, a virtualizáció vezető vállalata, mindenkihez közelebb hozza a felhő alapú számítástechnikát. A piac vezető szereplőivel együttműködve, a VMware lehetővé teszi, hogy a modern vállalatok túlléphessék saját informatikai környezetük korlátait és egyúttal forradalmasítja az informatika szerepét a vállalatok működésében.
 

A vSphere használata

A VMware vSphere oiyan nagyvállalati megoldás, amellyel már több, mint 170 000 kis- és nagyvállalat sikeresen optimalizálta meglévő informatikai erőforrásait. A konszolidáció, mint elsődleges cél, azonban mára csak egyike lett a vSphere előnyeinek. A VMware-en virtualizált környezetek a konszolidáció után magasabb rendelkezésre állással és példa nélküli hatékonysággal képesek üzemelni.

Konszolidált és optimalizált informatikai rendszerek

A vSphere képes kiszolgálni a legnagyobb számítási kapacitást igénylő vállalati rendszereket is, köszönhetően a dinamikusan és egyszerűen szabályozható erőforrás kezelési megoldásainak. A virtualizált rendszerek akár 8 virtuális processzort is igénybe vehetnek és a negyed terrabyte-nyi kiosztható memória elegendő még a legnagyobb alkalmazások számára is.


A vSphere lehetővé teszi olyan több fizikai szerveren átnyúló, nagy teljesítményű többmagos virtuális gépek és gépfürtök létrehozását is, amelyek a legigényesebb alkalmazásokat is képesek támogatni.
A vSphere használatával az informatikai környezet mentesül az általános üzemeltetési feladatok okozta kiesésektől, mivel a virtualizált rendszerek futását egy redundáns szerverfarm végzi.

A vSphere optimálisan használja ki a modern szerverekben lévő számítási kapacitást. Köszönhetően a vSphere-ben rejlő magas konszolidációs aránynak (15 vagy több virtuális gép zavartalan futása egyetlen fizikai szerveren) a vállalatok rendkívüli módon csökkenthetik IT kiadásaikat.
A vSphere-t használó vállalatok informatikai tőkeköltségeiket átlagosan több mint 70%-kal, működtetési költségeiket pedig több mint 30%-kal tudták csökkenteni.

 
A VMware esetén a virtuális kiszolgálók függetlenné válnak az őket futtató fizikai szerverektől, így a fizikai erőforrások 4-5x hatékonyabban kihasználhatóak.
A VMware esetén a virtuális kiszolgálók függetlenné válnak az őket futtató fizikai szerverektől, így a fizikai erőforrások 4-5x hatékonyabban kihasználhatóak.

Üzlet? Folytonos!

A vSphere által nyújtott magas rendelkezésre állás és a leállás nélküli üzemeltetést lehetővé tevő funkciók révén a szervezetek csökkenthetik a folytonos üzletvitel és a katasztrófa-elhárítás költségét és komplexitását.

A vSphere lehetővé teszi a virtuális gépek és azok állományainak éles üzembeli migrálását, ezáltal kiküszöbölve ki a tervezett leállások és karbantartások okozta munkaidő kiesést. A vSphere segít minimalizálni a hardver hiba okozta, nem tervezett leállásokból fakadó munkaidő veszteséget, valamint a virtuális gépek számára olyan hibatűrési megoldást biztosít, amelyek teljes fizikai szerver meghibásodás esetén is garantálják a kritikus alkalmazások kiesés nélküli működését.

A virtuális gépek adatvédelméről a vSphere Data Recovery megoldása gondoskodik, amely beépített adat-deduplikálással csökkenti a mentendő adatmennyiséget, így a mentésekhez nagyságrendekkel kisebb tárkapacitás is elegendő.
 
Hatékonyabb informatikai erőforrások

A vSphere csökkenti az üzemeltetési feladatok számát és jelentősen egyszerűsíti a felügyeletet még olyan nagy és földrajzilag elosztott informatikai környezeteknél is, amelyek heterogén alkalmazásokat, operációs rendszereket és hardverplatformokat használnak.

A vSphere biztosítja az alkalmazások számára a megfelelő és elvárt szolgáltatási szinteket. Az erőforrások garantálásával az alkalmazások, illetve alkalmazás csoportok dinamikusan mozgathatók akár virtuális infrastruktúrák között is.

Informatikai képességek szolgáltatásként

A VMware vSphere az egyetlen olyan virtualizációs platform, amellyel a felhő alapú számítástechnikát a rendszerek biztonságát illetően kompromisszumok nélkül valósítja meg.
 
A vSphere felügyeleti és automatizálási funkciói - például az automatikus terhelés elosztás, a szerepkör alapú hozzáférés szabályozás, a beavatkozást nem igénylő („zero touch") infrastruktúra és a végfelhasználóknak nyújtott önkiszolgáló portálok - révén a vSphere dinamikusan, a vállalati igényekhez igazítja az informatikai erőforrásokat, és lehetővé teszi,  hogy az IT hatékony szolgáltatást legyen képes nyújtani.

A vSphere-t bevezető vállalatok az informatikát olyan stratégiai előnnyé változtathatják, amely optimálisan megfelel az emberi, pénzügyi és környezeti elvárásoknak.
 

A legteljesebb körű virtualizációs platform

A VMware vSphere a legteljesebb körű virtualizációs platform, amelynek infrastruktúra-szolgáltatásai az informatikai hardvereket nagy teljesítményű adatközpontokká alakítják át, szolgáltatásai pedig kielégítik a legmagasabb szintű rendelkezésre állással, biztonsággal és bővíthetőséggel szemben támasztott követelményeket.

Infrastruktúra-szolgáltatások

vCompute

A vSphere robosztus virtualizációs rétege lehetővé teszi még a legnagyobb terheléseket kiszolgáló virtuális gépek kialakítását is.


A vSphere dinamikus, automatizált és szabályokon alapuló erőforrás-allokációja csaknem 80%-kal javíthatja az fizikai kiszolgálók kihasználását, a mindenkori terheléshez idomuló energiafelvételi megoldásaival pedig akár 55%-kal csökkenthetik az informatika energiafogyasztását.

vStorage

A vSphere használatával jelentősen csökkenthetők a tárolási költségek, mivel a képes a virtuális gépeket felesleges helyfoglalás nélkül is optimális sebességgel tudnak működni.

vNetwork

A VMware vSphere biztosítja a virtuális hálózatok átláthatóságát, ellenőrzését és bővíthetőségét valamint lehetővé teszi, hogy a virtuális gépek közötti hálózati szabályok a fizikai szerverek közötti migráció esetén is érvényben maradjanak.

Alkalmazás-szolgáltatások

Rendelkezésre állás

A vSphere nyújtotta magas rendelkezésre állási funkciók - például az automatizált átváltás, a leállás nélküli karbantartás, a virtuális gépek hibatűrése és a költséghatékony adatvédelem - segítségével az informatikai szervezetek biztosíthatják a folytonos üzletvitelt és megakadályozhatják az adatvesztést.
 
Biztonság

A vSphere infrastruktúra hozzáférését elemi szinten szabályozhatjuk. A virtuális gépek között teljeskörű izolációt és védelmet tudunk megvalósítani, lehetővé téve ezzel az érzékeny adatok szegmentálását.

Bővíthetőség

A több ezer virtuális gép és több száz vSphere kiszolgáló központi felügyeletét biztosítani képes vCenter megoldás lehetővé teszi felhő kategóriájú kapacitás elérését. A vSphere a Microsoft, az Oracle, az SAP és más vezető szoftvergyártók kiemelt fontosságú alkalmazásaihoz is rekordteljesítményt biztosít.

Nyílt architektúra

A VMware több mint egy évtizede fejleszti a szabványokon alapuló virtualizációs megoldását. A vSphere az alkalmazásprogramozási interfészek (API-k) széles körét is kínálja olyan eszközök és megoldások építéséhez, amelyek jobbá teszik és kibővítik a meglévő tárolási, hálózati, biztonsági és felügyeleti képességeit.
  VMware vSphere


 
A felhő-infrastruktúrák legjobb platformja 

A VMware vSphere a magán-, nyilvános és hibrid felhők létrehozásának legjobb platformja. Ez jelenleg az egyetlen olyan virtualizációs megoldás, amellyel fokozatosan, lépésenként építhető ki a felhőkörnyezet. Ez a megközelítés lehetővé teszi, hogy a vállalatok a meglévő infrastruktúrájuk teljes lecserélése helyett, a közös platformnak köszönhetően fokozatosan térjen át a felhő alapú megoldásokra és szolgáltatásokra.

Magánfelhő - infrastruktúrák

A vSphere segítségével a meglévő adatközpontok magánfelhőkké alakíthatóak át, amelyek így nagyságrendekkel hatékonyabban tudják futtatni a szervezet meglévő alkalmazásait, illetve az informatikai szolgáltatások következő generációját is.
 

Az erőforrások dinamikus kezelése, a központosított felügyelet, valamint a végfelhasználói önkiszolgáló portál csökkenti a vállalat IT költségeit és egyúttal biztosítja az informatikai erőforrások biztonságát és ellenőrzését. A vSphere-rel a rendszergazdák leegyszerűsíthetik az üzemeltetési rutinfeladatokat, és javíthatják a vállalt szolgáltatási szinteket

A vSphere platformon megvalósított magánfelhővel az informatikai csapatok számára egy rugalmasan és hatékonyan kezelhető adatközpont válik megvalósíthatóvá.

Nyilvános felhő-infrastruktúrák

A nyílt szabványok szabadságát és az alkalmazások együttműködését kínáló VMware a legjobb választást nyújtja a szervezeteknek infrastruktúrájuk bővítéséhez vagy alkalmazásainak nyilvános felhőre való migrálásához.

Az egységes felhő infrastruktúra biztosítja az összevont erőforrások átláthatóságát, és rugalmassága révén a legmagasabb szolgáltatási szinteket nyújtja az alkalmazások számára. A vezető hosting szolgáltatók széles körénél már most elérhetőek a VMware alapú nyilvános felhők - az igény szerinti, használat alapján fizetett infrastruktúrák.

Hibrid felhő-infrastruktúrák

A VMware platform használatával olyan felhő rendszer is kiépíthető, amelynek egyszerre használja a vállalat belső felhő rendszerét és a rendelkezésre álló külső erőforrásokat. Az így kialakított hibrid felhő rendszerekben az ügyfelek akár több összekapcsolt nyilvános vagy magánfelhőn zökkenőmentesen átnyúló rendszereket futtathatnak

Ez a modell végső soron lehetővé teszi, hogy a szervezetek kiaknázzák a felhő alapú számítástechnika összes előnyét - a belső és külső megoldások stratégiai együttesével végezhetnek adattárolást, alkalmazás-kihelyezést és katasztrófa-elhárítást. A vSphere alapú nyilvános és magánfelhőket választó vállalatok lesznek a legjobb helyzetben ahhoz, hogy kiaknázzák ezt a hibrid felhőmodellt, amikor az széles körben elterjedtté válik.
 

vSphere változatok

Mware vSphere Essentials Kit - Kifejezetten 20-nál kevesebb fizikai szervert üzemeltető informatikai környezetekhez legjobban illeszkedő vSphere változat amely integrált felügyeletet és üzlet-folytonossági funkciót is tartalmaz.

VMware vSphere Essentials Kits for Retail & Branch Offices - Ez a változat a távoli telephelyeken működő, kisebb infrastruktúrák virtualizálását célozza meg. Teljes körű, integrált, kulcsrakész megoldás, amely egyszerűsíti a távoli üzemeltetését és javítja a folytonos üzletvitelét.

VMware vSphere Standard Edition - Ez a kiszolgálók alapszintű konszolidálását szolgáló, belépő szintű megoldás csökkenti a hardverköltségeket, és egyúttal gyorsítja az új kiszolgálók bevezetését.

VMware vSphere Advanced Edition - Ez a konszolidációs megoldás minden virtuális kiszolgálót véd a tervezett és nem tervezett leállás ellen, biztosítva az alkalmazások kiemelkedő rendelkezésre állását.
 

VMware vSphere 

 

TOP 5 ÉRV A VIRTUALIZÁCIÓS SZOFTVEREK HASZNÁLATA MELLETT

Hozza ki a legtöbbet meglévő erőforrásaiból: egyesítse infrastruktúráját, és törje meg a régi „egy alkalmazás – egy szerver” modellt.


Csökkentse adatközpontja költségeit: kevesebb szerver, és kapcsolódó informatikai eszköz igény, csökkenő bérleti díjak, hűtési-és energiaköltségek.


Növelje hardverei és alkalmazásai rendelkezésre állását: biztonságosabb adatmentés és leállás nélküli szolgáltatásnyújtás, hiszen a virtuális gépek mozgathatóak a fizikai szerverek között.


Működési rugalmasság: reagáljon a piaci változásokra dinamikus erőforrás gazdálkodással és gyorsabb szerver feltöltéssel.


Fejlett asztal-kezelhetőség és biztonság: telepítsen, kezeljen és ellenőrizzen biztonságos asztali környezeteket, amelyekhez a felhasználók helyben, vagy távolról is egyszerűen hozzáférhetnek.