Főoldal > Virtualizáció > Virtualizációs szoftverek > VMware vClud Director

VMware vCloud Director


Rövid bemutatás

A VMware vCloud™ Director segítségével biztonságos magánfelhők építhetők, amelyek drámaian fokozzák az adatközpont hatékonyságát és a vállalat reagálóképességét. A felhő-infrastruktúrák legjobb platformja, a VMware vSphere™, és a VMware vCloud Director együttese felhő alapú számítástechnikai környezetet nyújt a meglévő adatközpontoknak: összevontan kezeli a virtuális infrastruktúra erőforrásait és katalógus alapú szolgáltatásokként biztosítja őket a felhasználóknak.
 

Főbb előnyök


 • Reagálóképesebbé teszi a vállalatot, mivel a felhasználók néhány kattintással előre telepített vagy egyedi szolgáltatásokat telepíthetnek.
 • Szabály alapú felhasználói kezelőszervekkel és a VMware vShield™ biztonsági technológiáival biztosítja a több-bérlős környezetek biztonságát és ellenőrzését.
 • Csökkenti a költségeket: a belső szervezeteknek hatékonyan, adatközpontokként biztosítja a szolgáltatásokat, így fokozza a konszolidációt és egyszerűsíti a felügyeletet.
 • A meglévő beruházások és a nyílt szabványok kihasználásával biztosítja a felhők közötti együttműködést és alkalmazás-hordozhatóságot.
   


A VMware vCloud Director segítségével az informatikai szervezetek biztonságos magánfelhőket hozhatnak létre, és katalógus alapú informatikai szolgáltatásokat nyújthatnak, amelyeket a felhasználók igény szerint használhatnak
 

Mi a VMware vCloud Director?

A VMware vCloud Director egy szoftvermegoldás, amellyel a vállalatok biztonságos, több-bérlős magánfelhőket hozhatnak létre: virtuális adatközpontokba összevonva kezelhetik az informatikai erőforrásokat, amelyeket a felhasználók teljesen automatizált, katalógus alapú szolgáltatásokként érhetnek el webportálokon vagy programozási interfészeken keresztül.

A VMware vSphere és a VMware vCloud Director segítségével épített biztonságos és költséghatékony magánfelhők révén a házon belüli informatikai szervezetek valóban az általuk támogatott üzletágak szolgáltatóiként működhetnek, fokozva az innovációt és a reagálóképességet, és egyúttal az informatika hatékonyságát és biztonságát is. Ez a megoldás járható utat nyit a felhő alapú számítástechnikához, mivel segítségével az ügyfelek meglévő beruházásaikat és a rugalmasságot kihasználva bővíthetik a felhők közötti kapacitást.
 

Hogyan működik a VMware vCloud Director?

Infrastruktúra biztosítása szolgáltatásként

A VMware vCloud Director révén az informatikai szervezetek az erőforrásokat virtuális adatközpontok formájában biztosíthatják házon belüli felhasználóiknak. A számítási, tárolási és hálózati kapacitás adatközpontokba történő logikus összevonásával az informatikai szervezetek hatékonyabban kezelhetik erőforrásaikat, és teljes mértékben absztrahálhatják az informatikai szolgáltatások fogyasztását és biztosítását.

Az informatikai csapatok a felhasználóknak elszigetelt fizikai infrastruktúrák helyett elszigetelt adatközpontokat biztosíthatnak, amelyek egyetlen közös fizikai infrastruktúrából veszik az erőforrásokat. A fizikai erőforrások háttérben történő összevont kezelése fokozza a hardverek kihasználtságát és konszolidációját. Hasonló módon az alapul szolgáló infrastruktúra is összevonható rétegekbe, és adott szolgáltatási szinteken és árakon kínálható a felhasználóknak.

Infrastruktúra fogyasztása szolgáltatásként

A VMware vCloud Director megváltoztatja azt a módot is, ahogyan a felhasználók igénybe veszik az informatikai szolgáltatásokat. Az alkalmazások és üzletágak tulajdonosai szolgáltatási igények benyújtása és sorbaállás helyett önkiszolgáló portálokon érhetik el saját virtuális adatközpontjaikat. A VMware vCloud Director révén a felhasználók ezeket az erőforrásokat katalógus alapú szolgáltatásokként vehetik igénybe webportálon és programozási interfészeken keresztül.

Az informatikai csapatok ugyanazon az infrastruktúrán többféle fogyasztási modellt definiálhatnak, az igény szerinti kapacitástól a fenntartott erőforrás-készletekig. Ezek megfelelő költségmodell alkalmazása mellett eljuttathatók a VMware vCenter™ Chargeback számára, melynek segítségével, részletes használatkövetés és időszakos erőforrás-használat számlázás valósulhat meg.

Végeredményként az informatikai szervezetek ellenőrzésük alatt tarthatják rendszereiket jogosultságok, kvóták és bérletek révén, amelyeket a meglévő LDAP címtárszolgáltatásokat kihasználó, szerepkör alapú hozzáférés-vezérlés határoz meg.

Hogyan történik a VMware vCloud Director használata?

Ebben az új modellben az informatikai szervezetek a vállalat felhő alapú szolgáltatóivá válnak, így a biztonság és ellenőrzés feladása nélkül aknázhatják ki a felhő alapú számítástechnika előnyeit. A felhasználók páratlan gyorsaságot és reagálóképességet tapasztalnak, az informatika kezelésének költségeit pedig csökkenti a jobb konszolidáció, a feladat-automatizálás és az egyszerűbb adminisztráció. Mindez költséghatékonyan történik, az emberekbe és technológiákba fektetett meglévő beruházások kihasználásával.

A VMware vCloud Director integrálódik a meglévő VMware vSphere környezetekbe, és támogatja a meglévő és jövőbeni alkalmazásokat: rugalmas, egységes tárolási és hálózati interfészeket nyújt.

A VMware vCloud Director nyílt szabványok alkalmazásával őrzi meg a környezet rugalmasságát és készíti elő az utat a hibrid felhő felé. A VMware vCloud Directort használó felhőszolgáltatók széles körével kötött partnerkapcsolatok révén az ügyfelek kiterjeszthetik adatközpontjaik kapacitását a biztonságos és kompatibilis nyilvános felhőkre is, és azokat ugyanolyan könnyen kezelhetik, mint saját felhőjüket.
 

Főbb jellemzők
 

 • Virtuális adatközpontok létrehozása: A virtuális adatközpontok számítási, tárolási és hálózati kapacitást tartalmazó logikai konstrukciók, amelyek révén az infrastruktúra-szolgáltatások fogyasztása tökéletesen absztrahálható az alattuk lévő erőforrásoktól.
 
 • Több-bérlős környezetek támogatása: A rendszergazdák a felhasználókat szervezetekbe csoportosíthatják, amelyek bármilyen szabálycsoportot képviselhetnek, például egy üzletágat, divíziót vagy leányvállalatot. Mindegyik saját elszigetelt virtuális erőforrásokkal, LDAP-hitelesítéssel, szabályozással és egyedi katalógusokkal rendelkezik. Ezek a képességek lehetővé teszik a biztonságos több-bérlős környezeteket és az infrastruktúra biztonságos megosztását.
 
 • vShield biztonsági technológiák - Az integrált vShield Edge technológiák - például a peremvédelem, a port szintű tűzfalvédelem, a hálózaticím-fordítás (NAT) és a DHCP szolgáltatások - virtualizáció-barát biztonságot nyújtanak, egyszerűsítik az alkalmazások telepítését és érvényesítik a szabályok szerinti határvonalakat. A teljes vShield Edge megoldásra való frissítés mindezt korszerű szolgáltatásokkal, például telephelyek közötti VPN-nel, hálózat-elszigeteléssel és web alapú terheléselosztással egészíti ki.
   
 • Infrastruktúraszolgáltatás-katalógus - A felhasználók néhány kattintással központi katalógusokból telepíthetnek előre konfigurált infrastruktúra- és alkalmazás-szolgáltatásokat, például virtuális készülékeket, virtuális gépeket, rendszerképeket és más erőforrásokat. Így az informatikai csapat egységesítheti a kínálatokat, ami egyszerűsíti a hibaelhárítást, a javítókészletek alkalmazását és a változások kezelését.  
 • Önkiszolgáló portál - A felhasználók könnyen kezelhető webes portálon keresztül közvetlenül elérhetik katalógusaikat és virtuális adatközpontjaikat.  
 • A VMware vCloud API és az OVF (nyílt virtualizációs formátum)  - A vCloud API egy nyílt, REST alapú API, amelyen keresztül szkriptekkel fogyaszthatók a felhő erőforrásai, például a vApp feltöltés/letöltés, a katalóguskezelés és más műveletek. A vCloud API lehetővé teszi a felhők közötti alapszintű átvitelt az OVF (Open Virtualization Formát) használatával, amely megőrzi az alkalmazások tulajdonságait, a hálózatkonfigurációt és más beállításokat.
 
 • Automatizálás és rendezés - A VMware vCenter™ Orchestrator beépülő modul és más rendező és szolgáltatáskezelő szoftverek API-jainak kihasználásával a rendszergazdák automatizálhatják a rutinfeladatokat, ITIL munkafolyamatokat építhetnek, és könnyen készíthetnek szkripteket bonyolult műveletekhez. 


TOP 5 ÉRV A VIRTUALIZÁCIÓS SZOFTVEREK HASZNÁLATA MELLETT

Hozza ki a legtöbbet meglévő erőforrásaiból: egyesítse infrastruktúráját, és törje meg a régi „egy alkalmazás – egy szerver” modellt.


Csökkentse adatközpontja költségeit: kevesebb szerver, és kapcsolódó informatikai eszköz igény, csökkenő bérleti díjak, hűtési-és energiaköltségek.


Növelje hardverei és alkalmazásai rendelkezésre állását: biztonságosabb adatmentés és leállás nélküli szolgáltatásnyújtás, hiszen a virtuális gépek mozgathatóak a fizikai szerverek között.


Működési rugalmasság: reagáljon a piaci változásokra dinamikus erőforrás gazdálkodással és gyorsabb szerver feltöltéssel.


Fejlett asztal-kezelhetőség és biztonság: telepítsen, kezeljen és ellenőrizzen biztonságos asztali környezeteket, amelyekhez a felhasználók helyben, vagy távolról is egyszerűen hozzáférhetnek.