Főoldal > Virtualizáció > Virtualizációs szoftverek > VMware vSphere > VMware vSphere 4.1 újdonságok

A VMware vSphere 4.1 újdonságai
 

A több mint egy évtizednyi piacvezető technológián alapuló, új szintet képviselő VMware vSphere™ a legteherbíróbb és legmegbízhatóbb virtualizációs platform, és a felhő alapú infrastruktúrák építésének legjobb alapja. A VMware vSphere-t világszerte több mint 170 000, különféle méretű vállalat vezette be. A VMware vSphere legújabb verziója (a 4.1 verzió) az eddigieknél is többet kínál:
 


1) A platformot minden eddiginél nagyobb virtuális gép sűrűségre (az egy kiszolgálóra jutó virtuális gépek száma - konszolidációs arány) bővíti, így a korábbinál is olcsóbban lehet létrehozni nyilvános és magánfelhőket.

2) Új képességeivel az informatikai erőforrások a leghatékonyabb módon aggregálhatók rugalmas, közműszerűen használható halmazba, amelyből az alkalmazások igény szerint fogyaszthatnak.

Az alábbiakban a platform fő előnyei szerint csoportosítva fehsoroljuk a vSphere 4.1 főbb új és továbbfejlesztett jellemzőit:
 

 • Hatékonyság a konszolidáció és automatizálás révén
 • Magas rendelkezésre állás és felügyelet
 • A választás szabadsága  

Hatékonyság a konszolidáció és automatizálás révén

A forradalmian új memóriakezelési technika, az erőforrás-ösz- szevonás kibővített képességei, a még pontosabb tárolási és hálózati l/O-vezérlés, valamint a teljes platform bővíthetőségé-nek fontos továbbfejlesztései révén a vSphere 4.1 még jobb konszolidációs arányokat és páratlan teljesítményt tesz lehetővé.
 

vCompute

 • Memóriatömörítés - Az alkalmazások teljesítménye akár 30%-kal növelhető a memóriáért való versengés csökkentésével (ha a memóriában a memória tömörítésre kerül kevesebbet vagy nem kell kiírni már a háttértárolóra).
 
 • DRS affinitás - Részletesen szabályozható, hogy egy virtuális gép mely kiszolgálókon futhat (például licencelési okból egy adott virtuális gép egy adott kiszolgálóhoz köthető).

vStorage

 • Tárolási l/O-vezérlés - A virtuális gépenként külön-külön megszabott QoS-prioritásokkal garantálható a tárolási erőforrások elérhetősége (IOPS korlázotás lehetősége a virtuális gépek lemezeire).
 
 • Teljesítmény-kimutatások - Kimutatásokban összesíthetők a tárolórendszer legfontosabb statisztikai adatai,  a tárolási protokolltól függetlenül.
 
 • Tömbök integrálása - A VMware és a tárolótömbök közötti új protokoll-interfészek révén (VAAI) hardveresen gyorsíthatók a vSphere műveletei, például a virtuális gépek másolása vagy a Storage vMotion események

vNetwork

 • Hálózati l/O-vezérlés - Az adatfolyamonként külön-külön megszabott QoS-prioritásokkal garantálható a hálózati erőforrások elérhetősége (különösen hasznos a lOGbit-es hálózati csatolók elterjedésével).
 
Bővíthetőség

 • „Bővítés a felhőbe"* - Az adatközpont teljesen virtualizálható, és mérete az eddigieknek legalább a kétszerese lehet.
  - Virtuális gépek fürtönként: 3000 (több mint 200%-os növekedés)
  - vSphere (ESX) kiszolgálók vCenter Server példányonként: 1000 (több mint 300%-os növekedés)
  - Virtuális gépek vCenter Server példányonként: 10 000 bekapcsolt több mint 300%-os növekedés), 15 000 regisztrált
  *Minden bővítési adat a 4.1 új mérőszámával és a vSphere 4.0-hoz képesti növekedéssel van megadva.

Magas rendelkezésre állás és felügyelet

A vSphere 4.1 díjnyertes rendelkezésre állását és biztonsági képességeit tovább bővíti az éles üzemi környezetek páratlanul gyors migrálása, valamint párhuzamos reagálás bármely vállalati igényre vagy változásra.

A továbbfejlesztett alkalmazás-szolgáltatások új állapotadatokat nyújtanak, amelyek segítik a rendelkezésre állás növelését és a meglévő címtárszolgáltatással való szorosabb integrálást.

Rendelkezésre állás

VMware vMotion™ - A most még gyorsabb vMotion kiemelkedő teljesítményt és rendelkezésre állást biztosít: az eddiginél ötször gyorsabban migrálja a virtuális gépeket, és akár nyolc párhuzamos vMotion-eseményt tesz lehetővé.

VMware High Availability - A mélyebb diagnosztikai és alapvető ellenőrzési képességek tovább növelik a virtuális gépek alkalmazásainak rendelkezésre állását
 
Biztonság

 • Az Active Directory integrálása - A felhasználók zökkenőmentesen hitelesíthetők a vSphere kiszolgálón (és nem a vCenter Server szintjén), ami lehetővé teszi a felhasználók központosított felügyeletét. Könnyen lehet jogosultságokat rendelni egyénekhez vagy csoportokhoz, és a kiszolgáló szintű jogosultságok is megadhatók.

Méret
 
 • Az eddiginél akár kétszer nagyobb nyilvános és magánfellhők hozhatók létre, amelyben fürtönként akár kétszer több virtuális gép futhat, több mint háromszor annyi állomás felügyelhető, és egyetlen vCenter Server konzolról több mint háromszor annyi bekapcsolt virtuális gép felügyelhető, mint korábban.

A választás szabadsága

Vmware

A vSphere 4.1 a VMware ökoszisztémájára épít nem csak a kibővített hardver- és szoftvertámogatás terén, hanem azzal is, hogy új lehetőségeket kínál a felhő alapú környezetekhez való kapcsolódásra.

Nyílt és együttműködő architektúra

 • API-k - A vSphere 4.1 új API-jaival a partnerek tárolótömböket is integrálhatnak, ami tovább növeli a teljesítményt és a rendelkezésre állást. A vSphere platform az új vCloud API-n keresztül nyílt és együttműködő számítástechnikai modellként is használható a felhőben.
 
 • HCL - A vSphere 4.1 kibővített hardver-kompatibilitási listája (HCL) minden más virtualizációs platformnál több operációs rendszert, eszközt, alkalmazást és szolgáltatót támogat; a vSphere 4.1 egyik újdonsága, hogy támogatja a legújabb x86 alapú processzorokat (többszíntű hardveres virtualizáció támogatás a legjobb teljesítmény érdekében).

 


TOP 5 ÉRV A VIRTUALIZÁCIÓS SZOFTVEREK HASZNÁLATA MELLETT

Hozza ki a legtöbbet meglévő erőforrásaiból: egyesítse infrastruktúráját, és törje meg a régi „egy alkalmazás – egy szerver” modellt.


Csökkentse adatközpontja költségeit: kevesebb szerver, és kapcsolódó informatikai eszköz igény, csökkenő bérleti díjak, hűtési-és energiaköltségek.


Növelje hardverei és alkalmazásai rendelkezésre állását: biztonságosabb adatmentés és leállás nélküli szolgáltatásnyújtás, hiszen a virtuális gépek mozgathatóak a fizikai szerverek között.


Működési rugalmasság: reagáljon a piaci változásokra dinamikus erőforrás gazdálkodással és gyorsabb szerver feltöltéssel.


Fejlett asztal-kezelhetőség és biztonság: telepítsen, kezeljen és ellenőrizzen biztonságos asztali környezeteket, amelyekhez a felhasználók helyben, vagy távolról is egyszerűen hozzáférhetnek.