Főoldal > Virtualizáció > Vékony kliens

Mi az a vékony kliens?

A vékony kliens olyan számítástechnikai eszköz, melynek funkciója a hozzáférés nyújtása egy hálózathoz. Ezek az eszközök hálózaton keresztül csatlakoznak egy szerverhez, ahol a feldolgozás nagy része zajlik. A vékonykliens nem tartalmaz merevlemezt, tekintettel arra, hogy a szerveren biztonságosabb az adattárolás és az alkalmazások futtatása. Valójában a billentyűleütések, az egér műveletek és képernyő képek mind a kliens és a szerver között futnak. Ez teszi az eszközt sokkal biztonságosabbá, mint egy hagyományos asztali számítógép vagy laptop.
Merevlemez, ventilátor és egyéb mozgó alkatrészek nélkül a kliens élettartama sokkal hosszabb, mint más hagyományos számítógépeké, és jelentősen kevesebb energiát is fogyaszt. Az alacsonyabb karbantartási költségek annak köszönhetőek, hogy a szoftverfrissítések, és a víruskeresés is a kiszolgálón futnak. A kiépítési költségek szintén csekélyek, hiszen a vékonykliensek távolról is konfigurálhatóak.
A WYSE vékonykliens megoldásai ideális megoldást nyújtanak a mai egészségügyi, ipari, kereskedelmi, pénzügyi és oktatási ágazatok számára, számos előny nyújtva vállalkozásának.  
 
VMware View 4.5
Az asztal- és alkalmazáskezelés modernizálása
 
A platform bemutatása

A VMware View™ a munkaállomás virtualizáció piacvezető platformja, és az egyetlen olyan megoldás, amelyet kifejezetten munkaállomások biztonságos és felügyelt eszközként történő biztosítására terveztek. A VMware vSphere™ bizonyított teljesítményére épül, és egyedül a VMware View biztosít olyan platformot, felügyeleti eszközöket és gazdag felhasználói élményt, amelyekkel a szervezetek csökkenthetik költségeiket, hatékonyabbá tehetik a munkaállomások felügyeletét és növelhetik végfelhasználóik elégedettségét.

VMware View: munkaállomás virtualizációra készült

Napjainkban a nagyvállalatok súlyos asztal-dilemmával néznek szembe. A végfelhasználók egyre inkább igénylik, hogy rendkívül sokféle eszközről és helyről szabadon és rugalmasan érhessék el alkalmazásaikat és adataikat. Sajnos ez az igény felviszi a költségeket az informatikai szervezeteknél, amelyek megpróbálják összeegyeztetni a felhasználói igényeket a pénzügyi korlátokkal, a belső szabályokkal és a szabálykövetés követelményeivel.

A szervezeteknek a PC-hardverekre költött minden egyes dollár után átlagosan három dollárt kell költeniük pusztán arra, hogy karbantartsák az adott eszközt.
- Forrester Research

Ezt a dilemmát a VMware View úgy oldja meg, hogy virtualizálja az asztali operációs rendszereket, alkalmazásokat és felhasználói adatokat, leválasztva ezeket az alattuk lévő hardverről. Az informatikai rendszergazdák ezután az adatközpontból központilag felügyelhetik és biztosíthatják ezeket az asztal-komponenseket, és ezáltal gyorsan telepíthető „asztali felhő" infrastruktúrát hozhatnak létre.
A VMware View az asztal jobb felügyelete érdekében az operációs rendszert, az alkalmazásokat és a felhasználói adatokat elszigetelt rétegekbe ágyazza be, és igény szerint dinamikusan állítja össze az asztalokat, így a felhasználók személyre szabott nézetet kapnak saját asztalukról.
A kifejezetten munkaállomásokhoz kifejlesztett VMware View az egyetlen olyan teljes körű megoldás, amely biztosítja az asztalok felügyelt szolgáltatásként való nyújtásához és a vállalat energizálásához szükséges bővíthető felügyeletet, gazdag felhasználói élményt és közös virtualizációs platformot.


Főbb előnyök

50%-kal csökkenthetők az üzemeltetési költségek

A VMware View segítségével centralizált munkaállomás-infrastruktúra révén az informatikusok gyorsabban, könnyebben és olcsóbban biztosíthatják, telepíthetik és felügyelhetik az asztal-rendszerképeket (munkaállomásként használt adatközponti virtuális gépeket) azok teljes élettartama alatt. Az IDC Research jelentése szerint a VMware View felhasználói 50%-kal tudták csökkenteni munkaállomás-infrastruktúráik élettartam-költségét, és ezáltal felhasználónként több mint 500 dollárt takarítottak meg.

Egyszerűbb munkaállomás- és alkalmazáskezelés

A VMware View használatával egy központi adminisztrációs felületről a virtuális asztalok (munkaállomások), alkalmazások és felhasználói adatok tízezrei felügyelhetők, egyúttal egyszerűbbé válnak a legfontosabb informatikai feladatok, például az erőforrások biztosítása, a konfiguráció-felügyelet, a csatlakozások automatikus kezelése, a szabályok érvényesítése és az alkalmazások hozzárendelése.
A biztonság és ellenőrzés is erősíthető a virtuális asztalok központi futtatásával mely segít az adatszivárgás elkerülésében. A vShield Endpoint központosítottan támogatja a vírusvédelmet (így nem kell minden egyes virtuális gépre vírusírtót telepíteni), az SSL titkosítást, valamint a chipkártyával és RSA SecurlD® tokennel történő hitelesítést.

Gazdag felhasználói élmény igény szerint

A VMware az egyetlen olyan megoldás, amellyel gazdag végfel-használói élményt lehet nyújtani a szervezet bármely eszközén és helyén - akár csatlakoztatott, akár leválasztott eszközökön. A nagy teljesítményű PC-over-IP (PColP) technológia révén a felhasználók LAN- vagy WAN-kapcsolaton keresztül dolgoznak virtuális asztalukon, és Local üzemmódban a VMware View Client lehetővé teszi, hogy a hálózatról leválasztva és a helyi feldolgozási erőforrásokat használva is dolgozhassanak. Az eredmény: zökkenőmentes felhasználói élmény, amely egyesíti a VDI és a kliens-virtualizálás előnyeit.

Egységes közös virtualizációs platform

A VMware View a piacvezető VMware vSphere virtualizációs platformra épül, és páratlan teljesítményt, bővíthetőséget, megbízhatóságot és rendelkezésre állást nyújt a virtuális asztali környezeteknek is. Mindez azt is jelenti, hogy a szervezetek most első ízben vezethetnek be egyetlen közös platformot teljes informatikai infrastruktúrájukra, az asztaltól az adatközponton át egészen a külső szolgáltatóktól kapott felhő alapú szolgáltatásokig. A VMware View az asztal jobb felügyelete érdekében az operációs rendszert, az alkalmazásokat és a felhasználói adatokat elszigetelt rétegekbe ágyazza be, és igény szerint dinamikusan állítja össze az asztalokat, így a felhasználók személyre szabott nézetet kapnak saját asztalukról. 


A VMware View használata

Windows 7-re való áttérés 50%-kal gyorsabban és olcsóbban

A Windows 7-re való áttérés időigénye és költsége megfelezhető virtuális munkaállomások gyors biztosításával, amelyeket a felhasználók hardvereik frissítése nélkül elérhetnek, valamint a meglévő alkalmazások virtualizálásával, ami kiküszöböli az operációs rendszer kompatibilitási problémáit.

Távoli irodák és telephelyek egyszerűbb informatikai működtetése

Nagy teljesítményű asztalokat lehet biztosítani a vállalati tűzfal mögül távoli telephelyek, például kiskereskedelmi boltok, bank-fiókok, orvosi rendelők, sőt, offshore létesítmények számára is, így a felhasználók olcsóbb támogatási és karbantartási költségek mellett dolgozhatnak.

Vállalati folyamatok gyors kiszervezése

Az informatikai erőforrások gyorsan és a biztonsági szabályok vagy hozzáférési jogosultságok ellenőrzésének feladása nélkül kiszervezhetők külső szolgáltatókhoz; a VMware View segítségével központilag lehet hostolni a szervezeten kívüli jogosult felhasználók asztalairól és vékony klienseiről biztonságos hálózati csatlakozáson keresztül elérhetővé tett virtuális asztalokat és alkalmazásokat.

A folytonos üzletvitel és a katasztrófa-elhárítás kiterjesztése az asztalokra

Az automatizált átváltás, terhelés-elosztás, mentés és visszaállítás és más beépített, adatközpont szintű üzletvitel-folytonossági és katasztrófa-elhárítási képességek védik az asztali adatokat, és a hagyományos megoldásokhoz képest drasztikusan olcsóbban és egyszerűbben biztosítják a végfelhasználók számára a folyamatos rendelkezésre állást.

„Follow Me" asztalok az úton lévő felhasználók támogatására

Az ultramobil felhasználók szabadon mozoghatnak egyik helyről a másikra - bárhol, bárikor elérhetik megszokott, testre szabott asztali környezetüket és fontos alkalmazásaikat, egyúttal biztonságos és védett helyen, például az adatközpontban tarthatják a betegeikre vonatkozó információkat és más érzékeny adataikat.
VMware View 4.5
szabadság és ellenőrzés
 
A VMware View modernizálja az asztal- és alkalmazás-felügyeletet: lehetővé teszi asztali magánfelhő létrehozását, így igény szerint lehet bármely hálózaton virtuális asztalokat biztosítani bármely eszközön dolgozó felhasználóknak.


Ügyfelek sikertörténetei

Norton Healthcare
A Norton több mint 10 000 alkalmazottja az orvosi szolgáltatások teljes skáláján biztosít kiemelkedő ellátást minden beteg számára a VMware View lehetővé tette, hogy több mint 90%-kal csökkentsék a hibabejelentő hívások számát.

„Az alkalmazás-frissítések mára eseménytelen rutinná váltak... a virtuális asztalok kapcsán egyáltalán nem érkeztek helpdesk-hívások."
- Brian Cox ügyfélszolgálati igazgató

University of Toledo
Az Ohio állambeli University of Toledo hallgatói napi 24 órában, heti hét napon férhetnek hozzá interneten keresztül bárhonnan az egyetem által licenceit szoftverekhez.

„A VMware View tényleg kiterjeszti az egyetem határait a hallgatóinkig, bárhol vannak is."
- Josh Spencer, az asztalfejlesztő csapat vezetője

Metro Health
A Metró Health közel 1500 virtuális asztalt futtat blade szerveren a VMware View segítségével, és azonnali hozzáférést biztosít orvosai számára számítástechnikai környezeteikhez, miközben a kórházon belül mozognak vagy járóbetegeket látogatnak.

"Most, hogy a VMware View-t használjuk, őszintén mondhatom, hogy hónapokig eszembe sem jut az infrastruktúra, mert egyszerűen csak működik."
- Chris House vezető hálózatelemző


A VMware View összetevői

VMware vSphere for Desktops
A VMware vSphere-nek a kifejezetten asztalokhoz tervezett változata rendkívül méretezhető, megbízható és teherbíró platformot nyújt virtuális asztalok futtatásához. A folytonos üzletvitelt és a katasztrófa-elhárítást biztosító beépített képességei a hagyományos megoldások költsége és bonyolultsága nélkül védik az asztali adatokat és a rendelkezésre állást.

VMware View Manager
A View Manager 4.5 segítségével az informatikai rendszergazdák egyetlen rendszerképből központilag felügyelhetik a virtuális munkaállomások ezreit, ami hatékonyabbá teszi a virtuális munkaállomások felügyeletét, biztosítását és telepítését. A végfelhasználók a View Manageren keresztül csatlakoznak, így könnyen és biztonságosan érhetik el a VMware View által kezelt virtuális munkaállomásaikat.

VMware ThinApp
A VMware ThinApp™ 4.5 egy ügynök nélküli alkalmazás- virtualizáló megoldás, amely hatékonyan és az ütközéseket kiküszöbölve biztosítja az alkalmazásokat. A VMware View részét képező ThinApp egyszerűbbé teszi a gyakori adminisztrációs feladatokat, és csökkenti a virtuális asztalok tárigényét, mivel az alatta futó operációs rendszertől függetlenül kezeli az alkalmazásokat.

VMware Composer
A VMware View Composer révén gyorsan létrehozhatók olyan rendszerképek, amelyek egy szülőképpel közös virtuális lemezeket használnak, de szegmentálják a felhasználói adatokat és beállításokat. Ezért egymástól függetlenül felügyelhetők, és a szülőképből származtatott asztalokon alkalmazott javítókészletek vagy frissítések nem érintik a felhasználói adatokat és beállításokat.

VMware vCenter Server for Desktops
A VMware vCenter™ Servernek ez a változata a VMware vSphere felügyeleti központja, amellyel teljes körűen ellenőrizhetők és átláthatók a fürtök, állomások, virtuális gépek, tárolóeszközök, a hálózatkezelés és a virtuális infrastruktúra egyéb fontos elemei.

VMware View Client
Lehetővé teszi az adatközpontban a virtuális asztalok elérését Windows PC-kről, Mac gépekről és vékony kliensekről. A View Client Local üzemmódjában a helyi Windows alapú végpontban futó virtuális munkaállomások olyankor is elérhetők, ha nincs hálózat (átmenetileg helyben futtatva).

VMware vShield Endpoint
Lehetővé teszi külön gépen futtatott központi vírus- és kártevő-irtó megoldások alkalmazását, így kiküszöböli az ügynökalkalmazások elszaporodását és a tömeges vírusfigyelmeztetéseket, egyúttal minimalizálja a fertőzésveszélyt és egyszerűbbé teszi a virtuális környezetek vírusvédelmi felügyeletét.


Beszerzés

A VMware View két fő változatban kapható; ezek a VMware View Premier és a VMware View Enterprise
FOKOZOTT BIZTONSÁG

EGYSZERŰ KEZELHETŐSÉG

MAGAS MEGBÍZHATÓSÁG

NAGYOBB ENERGIAHATÉKONYSÁG

ALACSONYABB ÜZEMELTETÉSI KÖLTSÉGEK