Főoldal > Virtualizáció > Szerver és adattárolás > Primergy BX400

Teljes IT-környezet egyetlen dobozban


 

Részletesen a PRIMERGY BX400-ról

A Fujitsu néhány éve, a Dinamikus Infrastruktúrák portfolió részeként kezdte meg a pengeszerverek gyártását. 

 

 

A PRIMERGY BX400, a „dobozos adatközpont" középvállalati felhasználásra alkalmas formai kialakításban kínálja a pengetechnológia előnyeit. A PRIMERGY BX900~nál megismert teljesítményt és megbízhatóságot az e piaci szegmensben ritkán fellelhető használati egyszerűséggel és sokoldalúsággal ötvözi. A BX400 architektúrájának négy sarokköve: a „dobozos" kialakítás, az egyszerű használat, az energiahatékonyság és a modularitás.

A Fujitsu pengeszerver-családjának tagjaként a PRIMERGY BX400 is ugyanazokból a komponensekből építkezik, mint testvérei - csak kisebb léptékben. Az összes szerver-, tároló-, hálózati és felügyeleti komponenst egy házban tartalmazza. A Fujitsu szabványos 19"-es PRIMECENTER rackjébe vagy más szállítók hasonló rackjeibe szerelhető 6U magas dobozban összesen nyolc szerverpenge fér el. A rendszer torony-változatban is kapható, amely 90 fokkal balra elfordítva tartalmazza az egységet.
 
Minden rendszer külön LCD-modullal rendelkezik, ami elöl vagy felül húzható ki a házból. A rekesz jobb oldalán elhelyezett kilencedik nyílásban található az ún. előoldali l/O-modul két, bármelyik telepített szerverpengéhez hozzákapcsolható osztott USB porttal,egy MMB LAN-porttal (RJ45) és egy MMB soros porttal.

A fentieken kívül a házban van még egy DVD-meghajtó is, amely MMB vagy LCD interfészen keresztül csatlakoztatható a pengékhez. A torony változat oldalfalakkal, görgős alsó lemezzel és zárható elülső ajtóval rendelkezik. Ezt a verziót a gyárban szerelik össze, de később, az ügyfél telephelyén is átalakítható a külön megrendelhető „toronyátalakító készlet" segítségével. Kis zajkibocsátásnál fogva a toronyváltozat ideális normál irodai környezetbe, ahol akár íróasztal alatt, vagy a recepciótérben is elhelyezhető.
 

 

 

A hálózati csatlakozást max. négy csatlakozópenge biztosítja. Ezek különböző porttípusokkal rendelhetők: 1 és 10 Gbit Ethernet, 8 Gbit FC, 40 Gbit InfiniBand (IB) switch és FC pass-through modul.

Az adminisztrációs feladatokat a BX900 MMB S1 család külön felügyeleti pengéi végzik. Alapkonfigurációban minden BX400 egy üzem közben cserélhető felügyeleti pengét tartalmaz. Ehhez opcionálisan redundáns pengék is rendelhetők az átálláshoz (failover) arra az esetre, ha a központi penge összeomlana. A rendszer nagy sebességű midplane-je három redundáns kapcsolóhálózatot támogat: ezek kapcsolják a szerverpengéket egymáshoz és a külvilághoz. A rendelkezésre állást növelő jellemzők integrálása segít fenntartani az üzletmenetet és megelőzni a leállások negatív hatását.

A masszív rendszerkialakítás, a fejlett processzor-, memória- és tárolótechnológiák, a virtualizáció és a rendelkezésre állást növelő jellemzők kombinációja többféle konszolidációs lehetőséget is kínál a középvállalatoknak. Ily módon akár 20 százalékot is meg lehet takarítani a hagyományos szerver-táróló párosításhoz képest.

A PRIMERGY BX szerverpengék

A szerverpengék a BX900 sorozat tagjai. A BX9xx szerverpengék rendkívül megbízható alaplappal és a legújabb Intel® Xeon® 5600 sorozat energiahatékony processzoraival dolgoznak. Gyors DDR3 memóriájuk max. kapacitása 288 GB, alaplapi hálózati vezérlőik pedig max. 10 GbE sávszélességet támogatnak. A szerverek opcionálisan helyi merevlemezekkel vagy (max. két) SSD-vel is felszerelhetők, és mezzanin kártyákkal is kiegészíthetők a jobb külső csatlakozáshoz. Az ügyfél háromféle PRIMERGY szerverpenge közül választhat:
 

A BX920 S2 kétfoglalatos szerverpenge két darab két-, négy- vagy hatmagos Intel® Xeon® 5500 vagy 5600 sorozatú processzorral dolgozik. Ez a szerverpenge-család általános rendeltetésű rendszerként használható többféle használati forgatókönyvhöz, az alapszintű virtualizációt is beleértve.
 A BX922 S2 szintén kétfoglalatos szerverpenge, de több memóriával konfigurálható. Kifejezetten virtualizációs környezetekhez, nagy energiahatékonyság elérésére optimalizálták.
A BX924 S2 felső kategóriás virtualizációs szerverpenge, nagy teljesítményre és 1/0 kapacitásra optimalizálva. A kétfoglalatos rendszer hatmagos Xeon 5500/5600 processzorokkal támogatja az átfogó hardveralapú virtualizációs projekteket. Integrált kétportos 10 Gigabit Ethernet vezérlővel rendelkezik és 18 memóriahelyet kínál max. 288 GB RAM központi memória kialakításához.

 

AZ INTEL® XEON® 5600 PROCESSZORSOROZAT

Az intelligens szerverprocesszorok következő generációja

 Az Intel® Xeon® 5600 sorozatú processzorok automatikusan szabályozzák a fogyasztást és intelligensen hozzáigazítják a szerverteljesítményt az alkalmazásszükségletekhez, maximálva ezzel mind a költségmegtakarítást, mind pedig a teljesítményt. A szokatlan kombináció titka az Intel új, 32 nanométeres mikroarchitektúrája. Az Intel® intelligens fogyasztásszabályzó technológiája (Intelligent Power Technology) a processzorokat és a memóriát automatikusan a legalacsonyabb fogyasztási állapotba kapcsolva az egymagos szerverekre jellemző szint alá csökkenti az energiaköltséget. Ezzel párhuzamosan, az Intel® Turbo Boost technológia intelligensen az alkalmazások szükségleteihez igazítja a teljesítményt. Az Intel® Virtualization Technology FlexMigration (Intel® VT FlexMigration) megoldásra épülő, hardverrel támogatott, beépített virtualizációs technológia elegendő teljesítményt és rugalmasságot biztosít az Intel® Xeon® processzoros szerverek különböző generációinak egy poolon belül történő virtualizálásához, így a vállalat éjszakánként kevesebb szerverre migrálhatja a terhelését, és ezzel energiát takaríthat meg.

PRIMERGY SX tárolópengék

A tárolópengék az SX900 sorozathoz tartoznak. Hagyományos HDD-vel felszerelve egyszerű és költséghatékony lehetőséget biztosítanak a szerverkonszolidációhoz, pl. az osztott rack- és toronyszerverekről a nagy teljesítménysűrűségű pengeszerver-infrastruktúrára való átálláshoz. Ha a tárolópengét szalagos meghajtóval egészítik ki, gyors és egyszerű megoldást kínál a rendszeradatok helyi mentéséhez.

A tárolópengék teljesítmény- és hardverjellemzői:
 

Az SX910 S1 szalagos tárolópenge max. 15OOGB adatot tárol egy LTO szalagmeghajtón. A felhasználó három meghajtóválaszthat (LTO 3, 4 vagy 5), amelyek mindegyike visszafelé kompatibilis elődjével. Az integrált SAS-vezérlő által üzemeltetett meghajtó egyszerűen csatlakoztatható a szomszédos szerverpengéhez.


 
Az SX940 S1 maximum négy belső lemezből áll és egy pengenyílást igényel. A szomszédos BX9xx szerverpenge jobb vagy bal oldalán, vagy két szerverpenge között foglal helyet. Az SX940 S1 lemezmeghajtói 1 vagy 2 db, 512 MB-os gyorsítótárral és BBU-val rendelkező SAS/RAID vezérlőhöz csatlakoznak. Mindegyik vezérlő a RAID 0, 1, 5 és 6 szinteket támogatja.   
 
 
Az új SX960 S1 két pengehelyet foglal el( és maximum két db helyezhető el belőle egy BX400 rendszerben. Max. 10 db 2,5 hüvelykes SAS/SATA HDD-vel vagy SATA SSD-vel szerelhető fel, maximális kapacitása 6 TB.
 
PRIMERGY VSX - virtuális tárolómegoldás

A PRIMERGY VSX rugalmas megoldás, amely megosztott tárkapacitást biztosít a PRIMERGY BX400 valamennyi feldolgozó szerverpengéjéhez. A megosztott tárolómegoldás tartalmaz egy (NetApp) Data ONTAP-v szoftvert futtató tárolóvezérlő pengét és egy lemezkapacitást nyújtó SX960 pengét. 1Gb Ethernet csatlakozópengéken keresztül kapcsolódik más szerverpengékhez. Mivel integráltan tartalmazza a ServerView Appliance alkalmazást, az ügyfél is egyszerűen telepítheti a helyszínen. A Data ONTAP-v jellemzőire (SnapShot, FlexVol, SnapRestore és FilerView) épülő VSX tárolómegoldás az iSCSI, CIFS és NFS protokollokat támogatja.

A virtuális tárolómegoldás áttekintése:

1. PRIMERGY BX400 Sí ház
2.
 Szerverpenge („ tárolóvezérlő penge") helyi rendszerlemezekkel és telepített hypervisorral, két virtuális géppel (a NetApp Data ONTAP-v szoftvere, ServerView Suite)
3. Tárolópenge (PRIMERGY SX960) adatlemezekkel
  

Egyszerű használat

Az új PRIMERGY BX400 - a megtestesült egyszerűség


A beállítás és az adminisztráció egyszerűsítése érdekében a Fujitsu könnyen kezelhető, praktikus felügyeleti eszközökkel lát el minden PRIMERGY BX400 rendszert. A felügyelet gerince a PRIMERGY ServerView® Suite átfogó moduláris szoftvercsomag, amely a szerver életciklusának minden szakaszát lefedi. Emellett minden pengerendszernél többféle kiegészítő hardverkomponens köny- nyíti az adminisztrációt. A legfontosabb ilyen modulok és komponensek:
 

 • A konfigurációs varázslóprogram (Base Configuration Wizard) végigkalauzolja a rendszergazdát a rendszer beállításának folyamatán, és lépésről-lépésre segítséget nyújt a konfigurációs paraméteretek beállításához. Maga a folyamat helyben, a rendszer helyi szervizpaneljén keresztül lebonyolítható (lásd lent). Alternatív megoldásként a varázslóprogram szabványos böngészővel, távoli gépről is elérhető.
 
 • A LocalView Display LCD-modul a BX400 elején vagy tetején található, attól függően, hogy az ügyfél rack- vagy toronyverziót használ. Segítséget nyújt a rendszergazdának az alapvető beállítási és felügyeleti feladatok elvégzéséhez, és alapszintű állapotinformációkat közöl a pengerendszer komponenseiről.
   
 
 • A rendszer beüzemelését követően a rendszergazda a ServerView Dashboardot használhatja a további üzemeltetéshez. A Dashboard a ServerView® Suite csomag része, és állapotinformációkat közöl, valamint részletes rendszer figyelési és felügyeleti opciókat kínál a BX400 rendszerhez és
  annak egyes komponenseihez. Logikus elrendezésű felületén még a kevésbé gyakorlott informatikusok is könnyen elvégezhetik a gyakori felügyeleti feladatokat.
   
 
 • A kisebb vagy távoli IT-környezetekben a változás fő korlátja a szerver, a hálózat illetve a SAN-csatlakozások telepítésének, frissítésének és testreszabásának időigénye. A ServerView Virtual 1/0 Manager virtualizálja a szerverspecifikus 1/0 paramétereket (MAC címeket, WWN-eket, I/O csatlakozásokat és bootolási paramétereket) és hardverfüggetlen szerverprofilt hoz létre. A házon belüli szerverpengék cseréje vagy bővítése esetén ez a szerverprofil hozzárendelhető az új pengéhez, és semmilyen további konfigurációra nincs szükség a LAN-on vagy a SAN-on.
   
 • A ServerView Resource Coordinator VE (SV RCVE) azoknál a vállalatoknál kínál értékes előnyöket a rendszergazdáknak, ahol már bevezették a virtuális környezetet. Ez a modul egységes felületet biztosít a fizikai és virtuális szerverek felügyeletéhez. Emellett az SV RCVE a magas rendelkezésre állási szintű infrastruktúra létrehozását is segíti, mivel lehetővé teszi, hogy a rendszergazda egy vagy több tartalékrendszert rendeljen nagyszámú éles szerverhez.
   
  Az egyszerűbb beállításnak és működésnek köszönhetően egy PRIMERGY BX400 szerver akár 60 százalékkal is mérsékelheti a szerverfelügyelethez szükséges időt - ami újabb jelentős lépés a költségcsökkentés és a hatékonyság felé.
   
 
 
Álljon készen a változásokra – bármilyen üzleti környezetben a Fujitsu-val!
 
Napjaink változó gazdasági környezete gyakran teremt válatlan üzleti kihívásokat. Álljon készen – egyszerű, skálázható és megfizethető adattárolási megoldásainkkal a Fujitsu-tól.

Adatbiztonsági célgép deduplikációs képességekkel az egyedi adatok védelmére Fujitsu Eternus CS800
 

DEDUPLIKÁCIÓ – megoldás az adatredundancia megszüntetésére
A tárolt adatok mennyisége rohamosan nő, évente egy milliárd terrabájt új adatot kezelünk. Az új, nagyobb kapacitású tárolórendszerek mellett a deduplikáció módszere jelenti a megoldást.
De mit is jelent a deduplikáció?
Képzelje el, hogy egy 500 fős cégnél minden alkalmazott megkap egy 1 megabájtos melléklettel rendelkező levelet. Ha minden felhasználó elmenti a mellékletet, az 500 megabájtnyi adat. Ha ezt az adatot azonban csak egyszer mentjük el, az 499 megabájt helymegtakarítás a tárolóeszközön. A deduplikáció során csak egy mellékletet tárol el a rendszer, a többi 499 példány erre az egyre fog hivatkozni. Adatmódosítás során szintén csak a módosításokat menti el a tárolóeszköz.
Próbálja ki a Fujitsu vagy a NetApp tárolóeszközeit deduplikációs funkcióval!
-          Javuló kapacitáskihasználás
-          Gyorsabb leállás utáni helyreállás
-          Alacsonyabb költségek – kisebb merevlemez-szükséglet