Virtualizáció Magyarországon

Kis hazánkban a szervervirtualizációs piacot két nagy beszállító uralja. Azt gondolhatnánk, az erőviszonyok felmérése egy ilyen szűk piacon a bevételek és az eladott licenszek alapján nem bonyolult, a helyzet 2008 óta azonban mégsem olyan egyszerű.

Ekkor jelent meg ugyanis a Microsoft Hyper-V megoldásával, melyet versenytársától eltérően ingyenesen kínál a Windows Server 2008 R2 részeként. A Hyper-V operációs rendszer licensztípusa a felhasználó által létrehozható virtuális gépek, és a vendég operációs rendszerek számától függ. Utóbbiak száma újabb Windows Server 2008 licenszek vásárlásával növelhető, így a virtualizációval kapcsolatos bevételek nagy része az operációs rendszereknél jelentkezik. Így nehéz megmondani azt, hogy hány hostol virtuális gép fut egyes vállalatoknál.
A Microsoft versenytársa a VMware, aki egyre inkább a fizetős megoldások felé tereli ügyfeleit prémium szolgáltatások nyújtásával, melyek csak ily módon érhetőek el. Ilyen szolgáltatás a központi menedzsment konzol, az egyetlen olyan termék, amellyel megoldható egy bizonyos szám feletti virtuális gép felügyelete. A Microsoft nem ezt a stratégiát választotta, de a felügyeletért felelős program, a System Center náluk is prémium díjas. Ezen licenszek értékesítési adataiból már lehet következtetni a hazai üzemeltetett virtualizációs rendszerek számára. A piac elemzésének helyzetét az is megnehezíti, hogy a Microsoft System Center esetében a support szolgáltatás külön meg kell vásárolni, míg a Vmware megoldása ezt már magába foglalja.
A VMware már 2001-ben megjelent nálunk, bár ekkor még kevésbé volt elterjedt a virtualizálás. Az évtized közepére azonban beindultak a vállalatok, és a piacon már régóta jelen lévő VMware ekkor alapozta meg népszerűségét. Az ő technológiájukat használó nagyvállalatok, pénzintézetek most is a VMware-re támaszkodnak, én hajlandóak fizetni is a szolgáltatásért, hiszen az megbízható, és nagy rendelkezésre állású. Így a Microsoft nagy fába vágta a fejszéjét megjelenésével, de 2008-ra mégis sikerült a piaci részesedés 40%-át megszereznie.
Az 2009-es év során a virtualizált rendszerek száma nőtt, a két hazai beszállító bevételei azonban csökkentek. Ennek oka a Hyper-V ingyenessége, illetve a gazdasági válság, mely megindította a költséghatékony virtualizációs folyamatot a nagyvállalatok körében, akik köztudottan a VMware megoldásaival szimpatizálnak. A Microsoft Hyper-V elsődleges célpiaca azonban a kkv szegmens, hiszen ingyenes szolgáltatásai egyedülállóak, és kielégítik a kisvállalatok igényeit.
A hazai virtualizáció fejlődését nagyban támogatja az is, hogy most már a legtöbb üzleti alkalmazás szállítója is támogatja a virtuális rendszereket termékeivel, (pl. a Microsoft 2010-es termékcsomagja), így a vállalatok nyugodtan válthatnak. A felmérések alapján idén már 10 % feletti virtualizációs arányra számíthatunk, a 2009-es 6-7%-hoz képest. Ez szép növekedés…

Forrás: Computerworld
ITSecure HelpDesk Demo

Ismerje meg az ITSecure HelpDesk demó verzióját! Ön elküldi nevét és e-mail címét és mi küldjük a programhoz szükséges belépési kódokat. »

Próbálja ki többek között a hibabejelentő és munkalap jóváhagyó funkciókat most INGYENESEN!