Újítsa fel régi laptopját!

Notebookunk megvásárlása után pár héttel, mikor leül a kezdeti lelkesedés, hajlamosak vagyunk elhanyagolni gépünket. Alábbi cikkünkben néhány tippet nyújtunk a notebook gyorsításához.
Ha a hardverekkel van a gond…
A laptop lelassulásának hardveres oka a nem megfelelő hűtés. A ventilátor, amely a processzorok hűtését végzi minden apró koszt, szöszt beszív, ezek a szennyeződések pedig lerakódnak a hűtőbordán.  Így a ventilátor hiába fújja a levegőt, nem tud áthatolni a koszrétegen, a processzor pedig túlmelegszik, lelassul a működése, a gép pedig lefagy. A megoldás: vegyük le a burkolatot, vegyük ki a ventilátort, tisztítsuk meg, esetleg óvatosan porszívóval vagy hajszárítóval fújjuk ki a szennyeződéseket.
Érdemes új operációs rendszer is telepíteni. Ha gépünk még így is nagyon lassú, akkor valószínű, hogy a hűtőborda és a processzor közti hővezető réteg öregedett el. Ebben az esetben érdemes a pasztát eltávolítani, de nagyon óvatosa, hogy se a hűtőborda, se a processzor ne sérüljön. Az új paszta felvitelénél is körültekintően kell eljárni. Ha a hűtőborda romlott el, annak cseréje nem egyszerű feladat, inkább bízza szakemberre.
Ha a szoftver a hibás…
Kitisztított gépünk halkan működik, viszont még mindig lassú? Mi ilyenkor a teendő? Minden bizonnyal a rajta levő szoftverek okozzák a problémát. Elsősorban végezzünk egy vírusirtást, mert sok esetben a trójai programok bénítják le a belső folyamatokat.
Kézi takarítás
Saját kezűleg is eltávolíthatjuk a vírusokat.
-          A Start menü Futtatás mezőjébe írjuk be: msconfig, és nyomjunk egy entert.
-          A megjelenő ablakban lépjünk az Automatikus indítás fülre.
-          Érdemes a gép telepítése után megnézni ezeket a programokat, hogy tudjuk, mik vannak a rendszerben. Azok a programok, amelyeknél hiányoznak a Parancs és az Indítóelem alatti tartalmak, minden bizonnyal kártevők. Gyanús lehet még az is, ha a program neve egyáltalán nem ismerős számunkra, és Start menüben sem találjuk, vagy ha az indító elem a Program Files, vagy a Windows mappa valamelyik almappája.
-          A vírusnak tűnő programok elől vegyük ki a pipa jelet, így a következő indításkor minden remélhetőleg nem fognak elindulni.
-          Lépjünk át a szolgáltatások fülre, és pipáljuk ki „Az összes Microsoft szolgáltatás elrejtése” opciót.
-          Az itt maradt szolgáltatások közül is hasonló módon csemegézhetünk.
Az újabb kártevők és szemetek kiirtása érdekében javasolt 1-2 hetente a CCleaner és a Defraggler programok futtatása.
 
Forrás: Chip magazin
ITSecure HelpDesk Demo

Ismerje meg az ITSecure HelpDesk demó verzióját! Ön elküldi nevét és e-mail címét és mi küldjük a programhoz szükséges belépési kódokat. »

Próbálja ki többek között a hibabejelentő és munkalap jóváhagyó funkciókat most INGYENESEN!