Szerverek helyett szolgáltatást!


A nyilvános felhőalapú IT-ra, mint szolgáltatásra a legjobb példa a VMware által évente megrendezett gyártói rendezvény, a VMworld 2010.
A koppenhágai rendezvényen létrehozott Lab-környezet látogatói egy 240 vékony kliensből álló laborkörnyezet segítségével tesztelhették a VMware aktuális termékeit (Wyse P20, VMware View, PCoIP Zero Client). Az ehhez szükséges VDI állomásokat, melyeket a VMware View segítségével hoztak létre, a VMware tengerentúli vCloud szolgáltatóktól – Verizon, Terramark – bérelte. A Site Recovery Manager segítségével megvalósított helyi (DR) adatközpontot csak teljes vonalszakadás esetén tervezték használni, de szerencsére erre nem volt szükség. A meghívottak összesen 5948 Lab-ot végeztek, működésüket 56 435 virtuális gép létrejötte és törlése támogatta. A bérelt 14,6 TB memória és 329 TB merevlemez kapacitás a magyarországi kis és középvállalatok jelentős részét el tudná látni adatközponti kapacitással, legyen szó szerver- vagy munkaállomás- virtualizációról, esetleg bérelt tartalék telephelyről (DR site).

VMware vCloud – Út a jövőbe

A virtualizáció a VMware által kezdte bontogatni szárnyait 10 évvel ezelőtt az x86-os világban. Már akkor is piacvezető megoldásokkal rukkoltak elő, nekik tudhatóak be az első virtualizációs megoldások; a Hypervisor, és az első MotionTM. A fejlődés viszont nem állt meg, hanem rányomta bélyegét a mindennapjainkra és az üzleti világra is. Hivatalos ügyeink intézése, az esti film kiválasztása, és a különböző szolgáltatások megrendelése, kiválasztása is már javában az interneten történik. Mit jelent a VMware vCloud fogalma? Szerverek helyett szolgáltatást! Az igazi választ az IT-alközpontok korszerűsítése mellett!
 
Az IT szervezeteknek a felgyorsult igények kielégítésére:
 
  • rugalmas (az igények diktálta kapacitások dinamikus kielégítése)
  • hatékony (gyorsabb reagálás, kevesebb humán munkaerővel)
  • ellenőrizhető (az infrastruktúra könnyű menedzselése)
  • átlátható (a szolgáltatói szintek és a költségszintek átláthatósága)
infrastruktúrával kell reagálni a kihívásokra. És hogy melyek a felhasználók legfontosabb igényei?

Egyszerűség, felhasználó központosítás, költséghatékonyság, vagyis egyszerű és gyors hozzáférés a kívánt szolgáltatáshoz. Emellett a felhasználó látni szeretné saját üzleti folyamatainak informatikai hátterét, menedzselni szeretné azt, természetesen egy könnyen kezelhető felületen keresztül.
 
A VMware vSphere továbbra is magas rendelkezésre állást, stabilitást biztosít. A VMware és más gyártók által készített vAppeket (Virtual Appliance: virtuális gép, melyre a gyártók előre telepítik az alkalmazást) az új API interfacek és funkciók által a rendszer fogadni tudja. Ily módon a felhasználók vAppek által nyújtott szolgáltatásokat is igénybe vehetnek. A vAppek telepítése nem a megszokott módon történik. Elegendő a rendszerbe importálni és a szükséges paramétereket beállítani az első használat során. Vagyis egyszerűen bedobjuk a saját felhőnkbe és használjuk! Az elérhető alkalmazások száma napról napra bővül, így ajánlatos figyelni mind a VMware mind pedig a különböző alkalmazásgyártók honlapját, és ha találtunk számunkra megfelelő alkalmazást, akkor csak bedobjuk a felhőnkbe.

VMware vCloud Director

A VMware vCloud Director egy szoftvermegoldás, mellyel a vállalatok biztonságos, több- bérlős magánfelhőket hozhatnak létre. A felhasználók teljesen automatizált, katalógusalapú szolgáltatásként érhetnek el virtuális adatközpontokba összevont informatikai erőforrásokat webportálokon vagy programozási interfészen keresztül. A VMware vSphere és a VMware vCloud Director segítségével biztonságos és költséghatékony felhőket építhetünk.
 
Miért a VMware?

Biztonság, minőségi szolgáltatás, és a szabad választás ereje.
 
A biztonságról a Cisco Nexus 1000V virtuális switch vagy a Distributed Switch VLAN gondoskodnak.
A választás szabadsága a VMware-nél azt is jelenti, hogy a gyártó nem kényszeríti a felhasználót online szolgáltatás igénybe vételére, hanem lehetőséget ad neki, hogy saját privát felhőjén IaaS (Infrastructure as a Service) valósítsa meg elképzeléseit. Ilyen típusú szolgáltatásra jó példa a Zimba levelezőrendszer, amely szolgáltatásának 80%-át ingyenesen kínálja. A VMware PaaS (Platform as Service) olyan fejlesztői platformot kínál, amelyből az alkalmazások átírása után az út nem egy tengerentúli kamionba vezet, hanem akár saját adatközpontunkban is működhet, bármely operációs rendszert használva.
 
A VMware közösségi honlapján (www.vmug.hu) folyamatosan követhetők az ESXi (vSphere Hypervisor) köré épülő termékek és szolgáltatások.
 
Forrás: Computerworld