IT- beruházási tippek kis cégeknek

Fejlesztési tanácsok
Egyre több kis iroda számára jelent nagy lemaradást az elavult számítógépes rendszer, és a helyi hálózat hiánya. Manapság azonban már megfizetető áron, és egyszerűen megoldható a fejlesztés.
Egyre több olyan vállalatról hallani, akik bár rendelkeztek saját honlappal, számítógépekkel, mégis küszködnek a piacon, hiszen az ügyfelekkel való aktív kapcsolattartáshoz, internethasználathoz nem megfelelő infrastruktúrájuk. Ezeknek a cégeknek dönteniük kell: vagy fejlesztésbe kezdenek, vagy hagyják, hogy a fejlődő konkurencia lehagyja őket.
Az első lépés a céges IT alapok rendezése, tehát az eszközök és a hálózat cseréjére van szükség. Napjainkban ez több szempontból is fontos, hiszen számos hivatal, cég preferálja az munkaerő- és időtakarékos elektromos ügyintézést.
Hogyan kezdjük?

Először is, el kell dönteni, melyik munkatársnak mire van szüksége. Hiszen a pénztárosnak, vagy a raktárosnak valószínűleg a régebbi, kisebb teljesítményű gép is megfelelő. egy adminisztrátornak, aki a levelek, esetleg az ügyviteli programok kezelésével foglalkozik, bőven elegendő egy szintén kisebb teljesítményű gép. A belső hálózati-, illetve internetes munkához azonban szükség van újabb modellekre, hiszen a vírusirtók hatékony működéséhez erre van szükség. Azt pedig mindenképpen érdeme fejben tartani, hogy vírusvédelem, SPAM szűrés, és tűzfal használata nélkül nem tanácsos vállalati hálózatot kiépíteni. Számos fontos információ lábra kelhet ilyen módon, és akár a cég bankszámlájához is hozzáférhetnek betolakodók.
Kinek mit?

Üzletkötőknek előnyös kis hordozható noteszgépet beszerezni. Azoknak, akik sokat utaznak, a hangsúly az akkumulátor minőségén legyen, hiszen számukra fontos a hosszabb üzemidő. Ebben az esetben érdemes drágább verziókat választani, amelyek energiatakarékos funkciókkal rendelkeznek. Az esetek többségében azonban nincs szükségünk csúcs laptopokra, hiszen nem használnánk ki funkcióit.
Saját adatok tárolására a legtöbb cég saját szervert üzemeltet, sokan azonban ezt nem tudják megengedni maguknak. Erre nyújtanak megoldást az új szerver virtualizációs megoldások, illetve az internetszolgáltatók által nyújtott vállalati email címek.
Fájlok tárolására létezik egy újabb megoldás is, az úgynevezett hálózati adattárolók (Network-attached Storage - NAS). Ezek a belső hálózatban külön hálózati címmel elérhető merevlemezek, melyek elérése ugyanolyan, mint egy dedikált szerveré, költségei azonban jóval csekélyebbek.
Hálózatépítés

A belső hálózat kiépítése azért fontos, hogy a munkatársak lássák egymást, információkat, adatokat tudjanak megosztani egymással. A hálózat kiépítése manapság már nem jelent akkor kihívást, mint pár évvel ezelőtt. Egy kis iroda hálózatának központjában állhat egy Router is. Megfontolandó a vezeték nélküli (Wi-fi) routerek használata, ezekkel ugyanis kábelezésre sincs szükség. Vezeték nélküli kapcsolat esetén azonban fontos a titkosítás megoldása, ha nem szeretnénk, hogy mások is a mi hálózatunkra csatlakozzanak, esetleg hozzáférjenek adatainkhoz.
Kábeles vagy Wi-Fi hálózatot válasszak?
 
Érvek
Ellenérvek
Kábeles
Kívülről nem tudnak rácsatlakozni, titkosítás nélkül is biztonságos.
Viszonylag nehezebb a rendszer kiépítése.
Minimális azon eszközök száma, amelyek nem működnek együtt.
A kiépített végpontok helyhez kötöttek.
Zárt rendszerű, könnyen menedzselhető és korlátozható.
Fejlesztéskor minden kábelt és csatlakozót cserélni kell.
Wi-Fi
Nincs szükség kábelekre, aljzatokra, elvezetésre.
Esetenként megszakadhat, mert nem minden esköz kompatibilis.
A gépek nincsenek helyhez kötve a hatókörön belül.
Néha megszakadhat, ha gyenge a jel, vagy zavarja, árnyékolja valami.
Gyorsan kiépíthető, cserélhető, és fejleszthető.
A biztonságra nagyon oda kell figyelni, titkosítás szükséges.
 
A megfelelő gépek és a hálózat kiépítésén kívül szükség van nyomtató, szkenner, ügyviteli-számlázó programok és egyéb irodai szoftverek beszerzésére. Ezek már bérelhető, havidíjas konstrukcióban is elérhetőek. De ez már egy másik történet…
 
Informatikai eszközök bruttó irányárai:
Csak egyszerű netezésre, levelezésre használható notebook: 70 ezer forinttól
56 centis, vagy nagyobb „presztízs” LCD monitor: 50 ezer forinttól
Üzleti célú notebook: 120 ezer forinttól
Üzleti PC konfiguráció, egyszerű monitorral, alapvető szövegszerkesztési, táblázatkezelési munkákra, internetezésre: 90 ezer forinttól
Grafikai, kiadvány-szerkesztési munkára használható asztali gép: 150 ezer forinttól
Multimédiás notebook: 16 0ezer forinttól
Wi-Fi útválasztó router: 10 ezer forinttól
Profi vállalati szerver: 300 ezer forinttól
Központi adattároló (NAS meghajtó): 35 ezer forinttól
 
Forrás: Figyelő
ITSecure HelpDesk Demo

Ismerje meg az ITSecure HelpDesk demó verzióját! Ön elküldi nevét és e-mail címét és mi küldjük a programhoz szükséges belépési kódokat. »

Próbálja ki többek között a hibabejelentő és munkalap jóváhagyó funkciókat most INGYENESEN!